хидроизолация на покрив

089 617 23 63

088 607 94 19

Боян Мирчов

ПОЗВЪНЕТЕ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ

 

Обадете се при нужда от професионална хидроизолация на покрив. Майсторът има вече 30 години опит. Ръководил е бригади за хидроизолация на покриви в много населени места и се стреми да има доволни клиенти, които да го препоръчват, защото така намира най-лесно и сигурно нови клиенти.

 

Повечето хора усещат значителен хидроизолация на покрив прилив на сили по време на хидроизолация покрив стъпки 2 и 4, а силата им доста отслабва при стъпка 3. Въпреки че тази стъпка не е приятна, в действителност такова себеосъждане така или иначе протича през по-голяма част от времето ни. Честно разкрийте пред себе си собствения си вътрешен диалог и преценете каква част от него е съставена от негативни мисли, насочени към вас самите, и каква част от диалога се фокусира върху отрицателни и критични мисли към друг човек, а дори и към цели групи от хора. Може хидроизолация на покрив би вие сте следващият човек от все по-растящия брой хора, поемащи хидроизолация покрив по-съзнателно отговорността за собствените си мисли, при които процентът от времето, пропиляно в негативни мисли, е минимален. Ако пък не сте, тогава бихте могли да станете!

Колкото до онези, които търсят блажения мир, изключващ всяка мисъл – съществуват редица методи за достигането му. Както споменах в главата за енергийните стаи на Каза, един от начините да утихнат вашите мисли е да съсредоточите вниманието си изцяло върху това как дъхът влиза и излиза от тялото ви. Ако забележите, че вашето внимание се отклонява и започвате да мислите, внимателно го върнете хидроизолация на покрив обратно. За утихване на мислите някои използват повтаряща се мантра – в този случай мантрата представлява повторение на една и съща фраза, обикновено с позитивно духовно послание. Други обичат да съзерцават пламъка на свещ, превръщайки го в единствен обект на концентрацията. Трети пък с радост си пускат аудиозапис с глас, който ги води в медитацията, и това им помага да се съсредоточат.

Хората, изпитващи затруднения да прекарват дълго време в седнало положение, може би ще предпочетат по-активни форми на медитация. Йога и Тай-чи са отлични, но има и още по-прости методи. Един от тях е следният: по време на разходка или бягане за здраве концентрирайте хидроизолация на покрив цялото си внимание върху ритмичните движения на ръцете и краката си. Можете да спрете ума и като събудите всичките си сетива, без значение какво правите – обърнете внимание на обкръжаващата ви среда: как изглежда, мирише, звучи, каква е на вкус и допир, в най-големи подробности. В началото може да ви е по-лесно да се съсредоточите само върху едно сетиво, а след това постепенно включвайте все повече възприятия, сякаш слушате симфония, изпълнявана едновременно на много инструменти.

Независимо дали чрез неподвижна, или чрез по-активна във физически аспект форма на концентрация, щом стигнете до вътрешната тишина, вие се отваряте за чудодейната природа на присъствието в мига, на непосредственото възприемане на хидроизолация на покрив живота – собствения си живот, както и всичко наоколо – в момента, в който се случва.

За много хора това е изключително трансцедентално преживяване. В своята книга Силата на настоящето Екхарт Толе описва своето откровение на осъзнаването, че вътре в него винаги има един мълчалив наблюдател, който постоянно следи мисловния му процес – едно съзнание, съществуващо отделно от мислите, – като по този начин накрая стигнал до реалността на истинската си същност. Това поставило край на един доста дълъг период, в който се хидроизолация на покрив чувствал ужасно. Ето неговите преживявания, довели до мига на откровението, малко след двадесет и деветия му рожден ден:

Не мога повече да живея със себе си“. Тази мисъл непрестанно се въртеше в ума ми. После изведнъж осъзнах каква странна мисъл е това. „Аз едно нещо ли съм, или две? Щом не мога да живея със себе си, трябва да съм едновременно две неща – „Аз“-ът и „себе“-то, с което не мога да живея. Може би“, – помислих си, „само едното от двете е истинското“.

При тази мисъл умът му напълно спрял, а самият той се понесъл с огромна скорост в интензивно трансцедентално и трансформиращо преживяване, променило напълно живота му. Открил, че сентенцията „Мисля, хидроизолация на покрив следователно съществувам“, не е истина, а по-скоро самохвалство на ума, а ние всъщност сме този мълчалив вътрешен наблюдател: дух, изхождащ от Любовта, който само временно обитава тялото и възприема света чрез телесните сетива. Убедена съм, че всъщност преживяването на Толе е именно това, което Исус е имал предвид с израза „девствено възприятие“.

Толе осъзнал същото, до което мистиците са достигнали през вековете; същото, което може да открие всеки един от нас. Когато сме в позицията на наблюдателя, на мълчаливия свидетел, ние стоим хидроизолация на покрив настрана от осъждането, страха и изолацията – настрана от целия този мит за болката, създаден от самите нас на основата на миналото и мислите, които сме сътворили за и от това минало. Откриваме, че сме били гостоприемници на илюзорно същество, наричано „его“, „его- ум“, „вътрешен диалог“, „вътрешен демон“ и др. Това същество, както всички знаем, може да стане истински тиранин, ако му позволим да вилнее без контрол. Може да ни докара до отчаяние и дори до насилствени действия срещу себе си и другите, включително и самоубийство. Това, на което не е способно, обаче, е да присъства изцяло в настоящето. Там хидроизолация на покрив то е безсилно. И само в настоящето можем да имаме покой, да изпитаме пълната радост от своята Божественост.

Истинската медитация ни връща в настоящето, затова тя така често предизвиква състояние на екстаз. Ние сме у дома. Съединени сме с Първичното Начало. Ние сме това, което сме.

На някои хора им се струва, че не могат да медитират (каквато и да е представата им за медитацията). Ала всички можем да се превърнем в мълчаливи наблюдатели, в свидетели на непрестанния брътвеж на вътрешния диалог, който най-общо се опитва да ни хидроизолация на покрив накара да се чувстваме нещастни, повтаряйки безкрайните си болезнени мантри, непрестанните си обвинения в собствената ни некадърност. Веднъж щом фокусираме съзнанието си – светлината на съзнанието си – върху тези повтарящи се послания, започваме да преобразяваме това същество на болката. Един истински психотерапевт може да помогне на пациентите си да постигнат тази магия на преобразяването, слушайки без осъждане оплакванията им, изпълнени с омраза и критика към себе си, като просто осветява пациента със светлината на вниманието и състраданието си. Това е форма на обичта, помагаща на пациента да започне хидроизолация на покрив да прави същото към самия себе си. По този въпрос Толе цитира Свети Павел: „Всичко става видимо, щом бъде обляно от светлината, а онова, което попадне в лъчите й, също се превръща в светлина“.

Ето защо истинското изцеление предполага такава готовност да съзреш фалшивото същество на болката вътре в себе си, да чуваш думите му, без да се отъждествяваш с тях; да съзнаваш, че съществото на болката е като дете, плачещо в тъмното, което има нужда само да му включим лампата, за да се увери, че няма от какво да се страхува: нашата обич е тук, изцяло присъстваща. С времето, ако успеем просто да наблюдаваме шума, хидроизолация на покрив предизвикван от това същество на болката, без да се обвързваме с него, то лека-полека ще се разтвори в светлината на нашето съзнание.

Отделих много време да опиша различните аспекти и функции на ума – преди всичко, защото повечето от нас прекарват толкова много време в мислене. Необходимо ни е да знаем нещо за естеството на ума, за да имаме избор по отношение на това, как искаме да го употребим и как да се отнасяме с него хидроизолация на покрив.

Но – навярно ще попитате, – какво общо има всичко това с чудесата? Е, ако нашата система от убеждения и мисловният ни процес създават голяма част от онова, което преживяваме като реалност, то една система от убеждения, отворена към чудодейната природа на живота, ще разкрие повече възможности за възприемането – и преживяването – на чудеса. Например, пристигащите в Каза с такава отворена система от убеждения са способни да се разкрият по-дълбоко за изцеляващите сили хидроизолация на покрив на Съществата там, както и за своя вътрешен лечител.

А чудесата на изцелението – както и други чудеса – могат да се случат навсякъде. Жоао де Деус казва: „Аз никога никого не съм излекувал. Бог е лечителят“. А щом Бог е навсякъде, значи и тук могат да се случат чудеса. Тук и сега. Винаги.

Бих искала да завърша тази глава с една кратка история за силата на убеждението и вярата, споделена от Дийпак Чопра в книгата му „Живот без окови“:

  • Баба – възкликнал дядо ми към светеца [йогин] [след като видял множеството двойни белези, покрили голите ръце и крака на йогина, хидроизолация на покрив и забелязал наблизо една голяма кобра], – тук, където живееш, гъмжи от змии.

  • Змии ли? – казал йогинът. – Не съм виждал змии тук.

  • Но ти целият си нахапан от тях – протестирал дядо ми.

Йогинът го погледнал с всепроникваща благост.

  • Може би ти виждаш змии тук, но аз виждам само Бог, а повярвай ми, Той не хапе.

глава 14: Ролята на чувствата и емоциите

… [от нашето проучване стигнахме до извода], че химичните вещества, движещи тялото и мозъка, са хидроизолация на покрив същите, които участват в чувствата и емоциите. Това ми подсказва, че трябва да погледнем по-сериозно на теориите за ролята на чувствата и тяхното потискане в развитието на болестите и да обърнем повече внимание на чувствата и емоциите по отношение на здравето“.

Кандис Пърт, доктор по философия, изследователка в областта на мозъчната биохимия, пептидите и връзките ум-тяло.

Намирайки все повече доказателства за връзката ум- тяло, през последните хидроизолация на покрив години откриваме ролята на чувствата и емоциите за цялостното ни здравословно състояние. От науката до себеусъвършенстването и множеството свързани с тях терапии и подходи към здравето, все повече хора осъзнават мощното въздействие на емоциите върху физическото тяло и благополучието.

В собствения си живот, както и в работата си на психотерапевт и практикуващ лечител, съм била свидетел на силата на чувствата. Подобно на много други хора от нашата западноевропейска култура, моето възпитание не ме е насърчавало да изразявам силни чувства и емоции хидроизолация на покрив. Изтълкувах тази липса на подкрепа като табу срещу самото чувстване на гняв, тъга и силна радост. Страхувах се, че евентуалната „загуба на контрол“ в емоционално отношение в домашната ми среда ще ме направи още по-уязвима към онова, което възприемах като критика от страна на родителите ми и като опит да упражняват контрол върху мен. Още в детството си имах проблеми със самочувствието. От един момент нататък вече упорито не желаех да позволявам на родителите си да влошат още повече положението, виждайки ме в най-уязвимите ми състояния. Така започнах да постъпвам подобно на много други хора: да потискам чувствата си хидроизолация на покрив.

Когато бях на около осем години, ако изобщо си позволявах да плача, винаги го правех насаме. Това ми носеше поне малко облекчение, ала самотните ми сълзи не успяваха особено да ме утешат. За щастие, оттогава досега съм успяла да се науча много повече да приемам собствените си чувства и днес ми е по-лесно да ги изразявам, отколкото в миналото, независимо дали насаме, или сред хората.

През дългите години на потискане на собствените си чувства и емоции научих няколко неща. С времето навикът да ги потискам доведе до периодични пристъпи на хидроизолация на покрив депресия. Истинската депресия в действителност не е чувство, нито емоция. Това е по-скоро неспособността да чувстваш каквото и да било. В момент на депресия животът изглежда празен, безрадостен, безсмислен, безнадежден и едноизмерен. Ето защо при хора, страдащи от продължителна депресия, съществува риск от самоубийство. Нещо повече: когато сме депресирани, не само, че сме с осакатени чувства, но често биваме и доста по-малко отзивчиви към заобикалящата среда – факт, сам по себе си носещ рискове.

За да се излекуваме от депресия, хидроизолация на покрив е необходимо да разберем, че за нас е безопасно отново да започнем да изпитваме някакви чувства, независимо какви. Повечето хора в депресия обикновено имат необходимост от някаква подкрепа от страна на околните, за да могат да изпитат това усещане за сигурност, независимо дали от професионален психотерапевт, от добър приятел или от някой роднина. Който и да е човекът, дал подкрепата си, трябва да действа успокояващо и да е способен да изпитва цялата гама от човешки чувства и емоции, за да създаде условия, в които страдащият от депресия също да може да се научи да ги изпитва.

Има хора, които смятат, че определени чувства и емоции са „добри за нас“ а други не са и трябва да се потискат. Има хидроизолация на покрив доказателства, че нещата не стоят така, а е по-важно колко дълго оставаме в различните емоционални състояния. Следва кратка дискусия между Бил Мойърс и Маргарет Кемени, психолог и изследовател на тази тема в сферата на имунологията (включително по въпросите на взаимовръзката между психологията и вируса на СПИН), както и влиянието на чувствата и емоциите върху имунната система:

Мойърс: „Значи чувството на страх [например], което е мигновена и временна реакция към някаква опасност, би могло да се отрази позитивно на имунната система“.

Кемени: „Точно така. Изглежда, че емоциите играят важна роля и са по-гъвкави, когато са краткотрайни, когато продължават няколко минути или часове. Но когато изпаднете в ситуация, предизвикваща дълготрайни чувства, рискувате да свършите с физиологични реакции, които вече не са податливи на промяна“.

Кемени коментира още и следното: напоследък стигнала до извода, че естествената активност хидроизолация на покрив на клетките от имунната система се повишава както при „позитивни“ така и при „негативни“ емоционални състояния, и че дори отрицателните чувства, ако са краткотрайни, могат да усилят тази естествена активност на имунните клетки.

Намерих последния коментар за много интересен, свързвайки го с казаното ми веднъж от един специалист по акупунктура. Неволно бях погълнала някакво леко токсично вещество и усещах тялото си малко натровено. Затова си уговорих час при моя акупунктурист, който ми направи сеанс. Това, което най-силно ме изненада този ден, бе неговия коментар, че реакцията на тялото ми към отровата всъщност може да бъде нещо много позитивно. Той усещаше – съгласно системата, в която бе обучен, китайската медицина – че имунната ми система се е мобилизирала да парира всички евентуални последици от токсините хидроизолация на покрив и при това си действие е укрепнала. Затова, вместо да се разтревожи от състоянието ми, отношението му беше доста позитивно.

Китайската философия е в съзвучие с идеите на хомеопатията, в смисъл че хомеопатичните лекарства съдържат микроскопически дози от същото онова нещо, от което чо­век се опитва „да се отърве“ и ако на пациента се даде правилната доза, тялото и емоциите му ще бъдат по-мотивирани да се борят с проблема, бил той отрова или болест.

Пак ще повторя: изглежда, че нашите здравословни проблеми по отношение на емоциите не са непременно резултат от „отрицателни“ чувства, а по-скоро хидроизолация на покрив от това, че твърде дълго сме ги потискали или подхранвали. От гледна точка на китайската медицина, дори и прекалено дългото състояние на силна радост може да подейства разрушително върху цялостното ни здравословно състояние. Всичко опира до равновесието.

Тъй като съм донякъде заинтригувана от темата за чувствата и емоциите и взаимовръзката им с имунната активност, а и понеже това би могло да представлява важен въпрос и за вас, читателите, ще споделя още няколко ценни находки в това отношение.

Дейвид Фелтън, доктор по медицина, казва, че хидроизолация на покрив според научните изследвания „… при всяка наша мисъл или чувство се отделят хормони, които по някакъв начин изпращат послание към имунната система… извършва се постоянен обмен на информация между мозъка и имунната система“.

Кандис Пърт, която цитирах по-рано, коментира, че тя самата никога не хваща настинка, когато ходи на ски – една любима за нея дейност – въпреки суровите атмосферни условия и евентуалния риск от контакт с други, болни от настинка по същото време. Тя счита, че емоционалното ни състояние е решаващо за това дали ще се разболеем, или не, при една и съща степен на вирусна атака, поради различните биохимични агенти, отделени при различните, вариращи емоционални състояния. Очевидно, когато ходи на ски, емоциите й са много положителни и радостни.

И обратното: забелязала съм, че определени хора често заболяват, щом се сблъскат с нещо, което вършат с нежелание, а други биват наранени при „злополука“ тъкмо преди началото на някое нежелано събитие. И двете ситуации са „приемливо“ извинение хидроизолация на покрив да не направят онова, което и без­друго не са искали да сторят. А има и трети тип хора, които се разболяват или нараняват, за да задоволят други свои потребности, за които не се чувстват комфортно да помолят направо, каквато е например нуждата от храна, обич и внимание.

В това отношение сме удивително силни същества. Нашите чувства и емоции – също както и мислите ни – могат да внесат в живота ни и болест, и здраве. Като знаем това, бихме могли да пожелаем да станем по-съзнателни по отношение на това, което правим с чувствата си. Харесва ми онова сравнение на емоционалното тяло с река, която, за да бъде винаги с чиста и прясна вода, трябва да тече непрестанно. Няма проблем, ако малко листа или други отломки падат в реката от време на време, дори често, стига само реката да продължи да тече безпрепятствено. Но ако издигнем бент и нарушим естественото течение, тогава всичко, което падне в реката, ще започне да се хидроизолация покрив разлага и с времето тя ще става все по-замърсена, застояла и няма да може да дава чиста вода на жадните за животворната й течност.

По същия начин, като слагаме бентове на нашите чувства и емоции, може да се разболеем на най-различни нива. С това не искам да кажа, че трябва да изливаме всяко свое чувство пред – или върху! – околните. Бихме могли да изразим част от чувствата си насаме, като плачем, стенем, скърцаме със зъби, удряме по възглавници и т.н. Можем да ги отприщим и като рисуваме, пишем, свирим, танцуваме или чрез други форми на творческо изразяване. Но най-много имаме нужда да приемем чувствата си такива, каквито са – естествена и преходна част от нас, но не и всичко, което сме. Не забравяйте „мълчаливия наблюдател“ когото споменах в предходната глава – по-дълбоката ни същност, която следи бързо преминаващите процеси на ума, емоциите и тялото, без да се обвързва с тях хидроизолация на покрив.